• Ви знаходитесь тут:

  • Головна
  • Новини
  • Репродуктивне здоров’я - впевненість у завтрашньому дні

Репродуктивне здоров’я - впевненість у завтрашньому дні

2017-11-07

/Files/images/vchitel_roku/23434815_1895842770733150_7132817191071992573_n.jpg

Людина, її життя та здоров'я є найвищими соціальними цінностями держави, визначеними Конституцією України. Майбутнє держави обумовлюється комплексом різноманітних факторів, що впливають на демографічну ситуацію та стан здоров'я населення.
Так 7 листопада в залі Центральної районної лікарні проведено круглий стіл заступників директорів (відповідальних) з виховної роботи, практичних психологів ЗНЗ Старокостянтинівського району та фахівцями центральної районної лікарні на тему: «Психолого-педагогічні аспекти формування репродуктивного здоров’я в учнівської молоді».

В рамках круглого столу виступив Макар Б.П., методист РМК, який розповів про нормативно-правові засади статевого виховання учнівської молоді в умовах навчального закладу. У виступі було зазначено, що в основному освітньому документі «Основні орієнтири виховання учнів 1-11 класів загальноосвітніх навчальних закладів України» закладено напрям «Ціннісне ставлення до себе», яке передбачає сформованість у зростаючої особистості вміння цінувати себе як носія фізичних, духовно-душевних та соціальних сил. Запросив учасників до обговорення проекту розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції Загальнодержавної програми «Репродуктивне та статеве здоров’я нації на період до 2021 року», впровадження якої направлена на збереження репродуктивного та статевого здоров'я з дотримання репродуктивних прав для досягнення благополуччя кожної людини, відтворення населення і сталого розвитку України. Звернув увагу що продовжується робота щодо реалізації Загальнодержавної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2014-2018 роки.

У виступі лікара-акушера, гінеколога дитячого та підліткового віку Катревич Л.В. було ґрунтовно проаналізовано стадії психосексуального розвитку людини, розкрито типи батьківських відносин до дитини. Любов Володимирівна наголосила, що найбільше навантаження на репродуктивне здоров’я припадає на дітей підліткового віку та молодь, оскільки в цьому віці відбувається бурхливий розвиток індивіда як на соматичному, так і на психічному рівнях. Тому зрозуміло, що одним з першочергових завдань сучасного суспільства є охорона здоровя дівчат – майбутніх матерів.

В рамках круглого столу досвідом роботи з питання формування навичок захисту і збереження репродуктивного здоров’я учнів поділилися педагоги Григорівської ЗОШ І-ІІІ ст.: Рокоман Н.М., заступник директора з навчально-виховної роботи та Сидорчук Л.А.,

практичний психолог. У їх виступі прозвучали різноманітні заходи: бесіди, леції, тренінги, консультації, ігри, які спрямовані на профілактичну роботу з учнями школи.

Про психологічні аспекти збереження репродуктивного здоров’я дітей та підлітків розповіла методист РМК Лошак Н.Р. Наталія Романівна звернула увагу, що формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя, на збереження здоров’я й розвитку фізично, духовно, емоційно здорової особистості ефективна тільки за умови взаємодії навчального закладу, батьків та спеціалістів відповідних галузей.

За підсумками круглого столу обговорено заходи спрямовані на формування репродуктивного та статевого здоров’я учнівської молоді через пропаганду здорового способу життя, культури взаємовідносин та сімейних цінностей, підготовки до відповідального батьківства, створення сім’ї, планування народження здорової дитини.

Кiлькiсть переглядiв: 406

Коментарi